Нова класация за НАЙ-УМНОТО куче в света

Нова класация за НАЙ-УМНОТО куче в света
Снимка: Olgierd Rudak
17 Януари 2023

Често се твърди, че кучетата от породата бордър коли са най-умните четириноги. В ново изследване учени от Финландия обаче установяват, че най-умното куче в света е друго. 

Учени от Университета в Хелзинки, Финландия, подлагат 1002 кучета от 13 различни породи на тест, за да установят когнитивните и поведенческите им характеристики. Причината: те искат да определят коя порода е най-интелигентна. За тази цел четириногите са подложени на най-различни задачи.

И макар бордър колито често да е смятано за най-умното куче в света, този път наградата за най-умно куче взе белгийското малиноа, известно още като белгийска овчарка. Белгийската овчарка е често срещан избор за тези, които се нуждаят от кучета за охрана, така че много експерти не са изненадани от новите резултати.

Разлики между породите при различни условия
Учените са анализирали данни за изследователското поведение, импулсивността, социалното познание, решаването на пространствени проблеми, логическото мислене и краткосрочната памет на кучетата. Животните са тествани с 10 задачи (седем когнитивни и три поведенчески).

"Породите имат своите силни и слаби страни", казва пред британския "The Telegraph" Саара Юнтила, автор на изследването, публикувано в списание "Nature Scientific Reports". "Например лабрадорите са много добри в разчитането на човешки жестове, но не толкова добри в решаването на пространствени проблеми. Някои породи, като например Шoтландската овчарка, имат сравнително еднакви резултати на почти всички тестове", добави тя.

Същевременно тестът показа, че белгийската овчарка се справя отлично с много от когнитивните задачи, като получава много добри резултати на повечето от тестовете, твърди другата авторка на изследването Катрина Тийра. "Бордър колитата също се представиха добре на много от тестовете", казва Тийра. В изследването бордър колитата оправдаха репутацията си и заеха второто място, а Ховаварт взе бронза с 25 точки, научаваме от публикация на The Telegraph за новото проучване.

Прочетете още