Новооткрит вид дърво бе наречено на Леонардо ди Каприо

Новооткрит вид дърво бе наречено на Леонардо ди Каприо
Снимка: Mark Gunn
10 Януари 2022

Дърво, което е ново за науката, бе кръстено на Леонардо ди Каприо. Учени от Кралските ботанически градини в Кю казват, че искат да почетат звездата заради помощта му за спасяването на тропическите гори от сеч.

Дървото, на което е дадено официалното име Uvariopsis dicaprio, расте само в гората на Камерун, известна с невероятното си биоразнообразие. Учените и природозащитниците бяха ужасени, когато чуха за плановете да се позволи огромни части от гората Ебо да бъдат отворени за дърводобив. Това е една от най-големите относително недокоснати тропически гори в Централна Африка и е дом на хората от Банен. Отличава се с набор от уникална флора и фауна, включително застрашени горили, шимпанзета и горски слонове.

Международни експерти написаха писмо до правителството, в което документираха ценните животински и растителни видове, застрашени от изчезване. Проблемът беше подхванат от Ди Каприо, чиито публикации в социалните мрежи до милионите му последователи добавиха инерция към кампанията. „Смятаме, че той беше от решаващо значение, за да помогне за спирането на изсичането на гората Ебо“, каза д-р Мартин Чийк от Кю. В крайна сметка правителството отмени плановете за разрешаване на дърводобива, въпреки че гората все още не е официално обявена за национален парк.

Дървото „Дикаприо“ е първото растение, ново за науката, което е официално наречено от учените от Кю през 2022 г. Това стана чрез публикация в научното списание PeerJ.

Малкото тропическо вечнозелено дърво има лъскави жълти цветя, които растат от ствола му. Член на семейството на иланг-иланг, той е открит само в малка част от гората и е критично застрашен.

Миналата година повече от 200 растения и гъби от цялата страна бяха официално кръстени от учените от Кю и техните сътрудници. Сред тях са розова лилия от същата гора, диво растение, което лови насекоми, открито в Австралия, както и орхидея с цветя, подобни на звезда, от остров Мадагаскар, която може да расте в тъмнина.

Няколко от тези нови видове вече са изчезнали, а много от тях са застрашени поради обезлесяването, разчистване на земя и суша, както и от наводнения и пожари, предизвикани от изменението на климата.

„Все още има хиляди растителни видове и може би милиони гъбични видове, за които не знаем“, каза д-р Чийк. „Това естествено местообитание, в което те растат – особено гори, но и други местообитания, все повече и по-бързо се унищожава от нас, хората, без да знаем какво има там“.

Прочетете още