Новооткритата пещера "Колкина дупка" е най-дълбоката и най-дългата в България

Новооткритата пещера
Снимка: Nick Bramhall
17 Март 2023

България вече има нова и най-дълга пещера, която е и най-дълбока, освен това. Това е новооткритата "Колкина дупка" край Своге, това разкри Цветан Паров – спелеолог и магистър по аерокосмическо инженерство, докторант в Института за космически изследвания и технологии към БАН.

"Колкина дупка" е най-дълбоката и най-дългата пещера в момента в България. Тя е с дълбочина около 543 метра картирани и повече от 19 километра, които също са нанесени на карта, но има и много километри, които не са известни", посочи той.

За разлика от върха, който можеш да видиш отдалече и знаеш, че неговата височина е фиксирана и не се променя, пещерите крият ревниво своите параметри, своята дължина, своята дълбочина. Необходими са изключително много експедиции, които да ги проучват с различна цел и това не е постижение само на един човек или клуб, разказа спелеологът. Той допълни, че най-деен по отношение на "Колкина дупка" е пещерен клуб "Под  ръба" с. Церово, доайен в изследванията й, с най-много експедиции и постижения. Интересен факт е, че проучванията върху тази пещера продължават от 40 години насам.

Тя се намира в  Понор планина, Западна Стара Планина. Събира изключително много подземни реки и е на 3 етажа с 3 подземни лагера. За да се стигне от входа до най-крайната точка са необходими понякога 2-3 дни. Населена е с прилепни колонии.

Как се отразяват експедициите в пещерите върху човешкия организъм?

"Ти зависиш от храната, която си си занесъл, а междуврменно малко ти се обърква циркадния ритъм. Някъде бях чел, че пещерите са прозорците, през които човек наднича в подземния свят. В пещерата след няколко дневен престой се установява, че си трудоспособен 20 – 25 часа и 10 часа спиш", каза още Цветан Паров.

Всичко, което може да се срещне в една пещера се среща в "Колкина дупка", твърди спелеологът.

Прочетете още