От "Макарена" до Jerusalema - танците, които всички знаят

От
Снимка: Miika Silfverberg
20 Май 2022

Много преди социалните мрежи и хаштаговете, танцувални движения ставаха популярни по целия свят, благодарение на клипа към някоя песен. Тези танци бяха "viral" далеч преди тази дума да навлезе в ежедневието ни и го постигаха без помощта на интернет. В настоящето припомнянето им в TikTok ги връща към живот и ги среща с нова публика, а на родителите на тази публика носи носталгични усмивки.

"Макарена"
Има танци, които стават популярни, но "Макарена" на Los Del Rio е институция. Малко известно е, че до началото на 90-те испанската фламенко група има над 30-годишен стаж зад гърба си и безброй CD-та.

Но никой не е чувал за тях до 1994 г., когато излиза "Макарена" - песента, която става доживотно клеймо за двамата испанци от групата. Две години след излизането на песента и танца - еднакво популярни в спомените на хората, Los Del Rio издават още една версия на "Макарена", като във втория вариант има и английски куплети.

Пее се за жена на име Макарена, която изневерява на годеника си Виторино, защото "той не е в града, а най-добрите му приятели са много хубави". Но това не е важно. Важното е, че когато чуят ритъма, хората, независимо от коя точка на света са, знаят, че първо двете ръце са напред, после на лактите, зад главата, а накрая - на ханша. Най-общо казано.

Лунната походка
Макар че не Майкъл Джексън е измислил тази култова стъпка, и до днес тя се свързва основно с него. Той я изпълнява по време на концерт по случай 25-та годишнина от създаването на грамофонните плочи "Мотаун", а движението идва под звуците на песента "Били Джийн". 

В действителност Лунната походка е измислена от афроамериканската степ звезда Бил Бейл. По-късно е повторена от Дейвид Боуи във видеото му Aladdin Sane и от актьорът Марсел Марсо за филма Walking In The Wind. Но Майкъл Джексън е този, който дава на танца световна слава. 

Gangnam Style
Един по-пресен пример, чиято популярност вече се дължи на интернет. Движенията, които според изпълнителя на песента Psy наподобяват язденето на кон, определено са най-голямата танцова мания на новото хилядолетие. Предизвикаха хиляди реакции, имитации и предизвикателства, а самото видео счупи рекорда на YouTube с гледанията си. До появата на на Despasito песента със забавните движения беше най-пусканият клип в платформата.

The Ketchup Song
Този опит на трите испанки, представящи се върху първия и последния си албум като "Дъщерите на Домата", беше от големите опити за детронирането на "Макарена" от позицията на най-популярен танц в света. Макар и да не постигна същия успех, хореографията на The Ketchup Song получи 5-те си минути глобална слава.

И той - също като "Макарена" - разчита на латино музиката, заразителния ритъм и лесните за възпроизвеждане, но весели движения.

Can't Touch This
Още един хитов танц от 90-те са и движенията, които MC Hammer прави в клипа на песента Can't Touch This. Колоритният танц и видеото към него създадоха вълна от имитатори, които къде успешно, къде - не толкова, се опитват да го повторят.

Идеята за танца е на британския режисьор Робърт Уейнрайт, които стои и на режисьорския стол за клипа. MC Hammer и преди е изпълнявал хореографии към песните си, но никога толкова цветно и разпознаваемо, което и става причината танцът към Can't Touch This да обиколи света. 

Walk Like an Egyptian
Когато Bangles пуснаха песента си Walk Like an Egyptian през 1983 г., танцът, с който момичетата наподобяват египетски йероглифи, обиколи целия свят. Специфичните движения обикаляха дискотеки, концерти, тържества. И нищо че са минали години, все още има хора, които знаят как се танцува на Bangles.

Jerusalema
Популяризирал се като кратка хореография на танцовото студио LK30, танцът към песента Jerusalema е последната музикална зараза, която накара целия свят да се движи в един ритъм. Парчето е изпълнено от Master KG, а стъпките са в духа на разпространяващата се от 2019 г. насам африканска култура. Танцът достигна върховата си точка по време на пандемията, когато полицаи, пожарникари, лекари и военни масово пресъздаваха стъпките на работните си места и публикуваха видеа с послание да си останем вкъщи.

 

 

Прочетете още