Папа Франциск нападна двойките, които избират да имат домашни любимци вместо деца

Папа Франциск нападна двойките, които избират да имат домашни любимци вместо деца
Снимка: S 'Lucy Sky' Diamond-J
6 Януари 2022

Папа Франциск говори за „егоистичните“ двойки, които имат домашни любимци вместо деца и призова родителите да имат повече наследници, като решение за „демографската зима“ на Запада.

Говорейки за родителството по време на обща аудиенция във Ватикана, Франциск се оплака, че домашните любимци „понякога заемат мястото на децата в обществото“.

„Днес... виждаме форма на егоизъм. Виждаме, че някои хора не искат да имат дете. Понякога имат едно и това е, но имат кучета и котки, които заемат мястото на децата. Това може да кара хората да се смеят, но това е реалността“, каза папата.

Практиката е „отричане на бащинството и майчинството и това ни омаловажава, отнема ни нашата човечност“, смята главата на Римокатолическата църква. Той каза, че двойките трябва да имат повече деца, за да се справят с „демографската зима“, която се е настанила в голяма част от Запада и призова двойките, които не могат да имат деца, да бъдат отворени за осиновяване.

По този начин „цивилизацията остарява без човечеството, защото ние губим богатството на бащинството и майчинството, а страната ни е тази, която страда“, каза още папата.

През 2014 г. Франциск каза за всекидневника Il Messaggero, че да имаш домашни любимци вместо деца е „друг феномен на културна деградация“ и че емоционалните взаимоотношения с домашни любимци са „по-лесни“ от „сложните“ отношения между родители и деца.

Той се застъпи за опростяването на процедурите за осиновяване, „за да може да се сбъдне мечтата на толкова много деца, които се нуждаят от семейство, и на толкова много съпрузи, които искат да се отдадат на любовта да имаш дете“.„Този ​​вид избор е сред най-висшите форми на любов и на бащинство и майчинство. Колко деца по света чакат някой да се грижи за тях!“, категоричен е папата.

По-рано той разкритикува модерното общество, в което кариерата и печеленето на пари решаващ фактор за изграждането на семейство за мнозина, и нарече подобен манталитет „гангрена за обществото“.

Прочетете още