"САМ ВКЪЩИ" стана на 30 години!

Снимка: s_herman
17 Ноември 2020

"Задръжте рестото, мръсни животни!", защото тази година празнуваме една много специална годишнина!

С какво свързваме Коледа, освен с елхи, подаръци, мандарини и сарми? С филма "Сам вкъщи", разбира се! Тази година се навършват цели 30 години, откакто Кевин Макалистър е "Сам вкъщи"! Чувствате ли се стари? 

Истината е, че култовият коледен филм продължава да се гледа със същия плам и увлекателност като преди три десетилетия.

Лентата на режисьора Крис Кълъмбъс е един от най-емблематичните филми, свързани с Коледа и дори е вписан в книгата на рекордите "Гинес".

И как иначе, след като "Сам вкъщи" ни предоставя нужната доза коледно настроение абсолютно всеки път - имаме едно дете, двама крадци идиоти и голяма доза тематична коледна болка, която малкият Кевин успява да причини на "мокрите бандити". И всичко това под съпровода на вълшебен коледен саундтрак.

Успехът на филма е безпрецедентен. Лентата печели 476 милиона долара по целия свят и цели 12 поредни седмици се задържа на първо място в боксофиса (много, след като коледните празници са отминали).

И преди да гледаме за пореден път филма, да видим няколко любопитни факта, които може би не знаем.

1. Диктофонът на Кевин с марка "Talkboy" не съществува в действителност. Реквизитът е измислен специално за филма.

2. Братът на Маколи Кълкин играе ролята на най-малкия братовчед на Кевин.

3. Страшният съсед на Кевин не е присъствал в оригиналния сценарий. Той е добавен от режисьора, за да придаде сантименталност на комедията.

4. Стъклените играчки, разпилени по пода в една от сцените, не са истински. Въпреки това Даниел Стърн за всеки случай бил със специални гумени подметки.

5. Тарантулата на лицето на актьора Даниел Стърн (Марвин) е била истинска. За да не я изплаши, Стърн е изиграл вик без да издаде звук, а писъкът му е записан след това.

Прочетете още