Селфито - не като проява на нарцисизъм, а осмисляне на конкретен момент

Селфито - не като проява на нарцисизъм, а осмисляне на конкретен момент
Снимка: Ádám Fedelin
25 Май 2023

Ако видите някого да позира за селфи, е лесно да предположите, че е нарцисист. Ново проучване обаче показва, че това не винаги е така, съобщава „Мейл онлайн“. 

Изследователи са установили, че селфитата могат да служат като полезен способ за улавяне на по-дълбокия смисъл на конкретен момент.

Водещият автор Закари Нийз, който е работил в Държавния университет на Охайо, а сега е докторант в Университета в Тюбинген, Германия, обяснява: “Макар че в популярната култура понякога се наблюдава подигравка с тази практика на правене на снимки, селфитата имат потенциала да помогнат на хората да се свържат отново с миналите си преживявания и да изградят свой личен разказ за заобикалящата ги действителност”.

Лайза Либи, професор по психология в Държавния университет на Охайо, казва: “Тези снимки с вас в центъра могат да документират по-голямото значение на даден момент, а това не е задължително да е проява на суета”.

В рамките на проучването експертите провеждат шест експеримента с участието на 2113 души.

В един от тях доброволците са помолени да прочетат сценарий, в който биха искали да направят снимка - например ден на плажа с близък приятел, и да оценят важността и значимостта на преживяването. Изследователите установяват, че колкото по-висока е за участниците оценката за значимостта на събитието, толкова по-вероятно е да пожелаят да се снимат.

В друг експеримент те разглеждат снимки, които вече са публикували в профилите си в Instagram. Резултатите показват, че ако в кадъра присъства участникът, то той е по-склонен да каже, че моментът, уловен на фотографията, е с особено значение.

Д-р Нийз казва в заключение: “Всичко това показва, че хората имат и силно изразени лични мотиви за правенето на снимки”.

Прочетете още