Световен ден на храната: 10 любопитни факта

Световен ден на храната: 10 любопитни факта
Снимка: shamaasa
16 Октомври 2025

Всяка година на 16 октомври светът отбелязва Световния ден на храната – инициатива на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН. Целта е не просто да се насладим на вкусна вечеря, а да си припомним колко неравномерно е разпределена храната по света и колко е важно устойчивото ѝ производство.

Темата тази година акцентира върху достъпа до безопасна и питателна храна за всички – защото, както казва FAO, „никой не трябва да си ляга гладен“.

Събрали сме и 10 интересни факта за храната, които ще ви изненадат:

Първият хляб е на повече от 14 000 години
Археолози откриват в Йордания следи от изпечен хляб, датиран 11 000 години преди появата на земеделието. Хлябът се е приготвял от диви житни растения и корени – без нито една нива.

Шоколадът е бил валута
Маите и ацтеките използвали какаовите зърна като разменна монета. С едно зърно можело да се купи домат, а с 100 – роб.

Ябълките не потъват
Ябълката е с 25% въздух в състава си, затова винаги плава във вода. Ето защо е идеална за класическата игра „хващане на ябълка“.

Солта е спасила цивилизации
Думата „заплата“ (salary) идва от salarium – римската практика да се плаща на войниците със сол. Без нея не бихме могли да консервираме храна преди появата на хладилниците.

Оризът храни половината свят
Повече от половината население на планетата се храни с ориз ежедневно. Той е основен източник на енергия за над 3 милиарда души.

Домати – плод или зеленчук?
От ботаническа гледна точка – плод. Но според решение на Върховния съд на САЩ от 1893 г. – зеленчук, защото се използва в основните ястия, а не за десерт.

Сиренето е по-старо от писмеността
Производството на сирене започва около 8000 г. пр.н.е., когато хората започват да отглеждат овце и кози. Така, без да знаят, откриват и ферментацията.

Кафето е било забранено в Мека
През 16 век кафето временно е забранено, защото властите се опасявали, че стимулира „прекалено свободно мислене“ и нощни разговори за политика.

Повечето хора ядат едно и също 20 храни
Въпреки огромното биоразнообразие, над 75% от храната, която консумира човечеството, идва само от 12 растителни и 5 животински вида.

1/3 от храната в света се изхвърля
Всяка година около 1,3 милиарда тона храна не достига до чиниите ни – загубена в процеса на производство, транспорт или просто изхвърлена. Това е достатъчно да нахрани милиарди хора.

Световният ден на храната не е само празник на вкусовете, а напомняне, че храната е общ ресурс, отговорност и право. Да я ценим, да не я пилеем и да избираме по-съзнателно – това е първата стъпка към по-здрав свят.

Прочетете още