Световната здравна организация алармира: половината възрастни българи са с наднормено тегло

Световната здравна организация алармира: половината възрастни българи са с наднормено тегло
Снимка: mahmoud99725
27 Март 2024

Според Световната здравна организация около половината възрастни българи са с наднормено тегло. Това съответства на индекс на телесната маса (BMI) над 25 - напр. тегло над 72 кг за човек, висок 170 см. Същевременно делът хора с наднормено тегло е значително по-висок при мъжете (почти 2/3), отколкото при жените (42%).

От 1990 насам се наблюдава растящо затлъстяване на населението в България, което продължава до наши дни. Този процес на практика е движен изцяло от мъжете, докато делът жени с наднормено тегло днес остава сходен с този отпреди 30 години. Наднорменото тегло е свързано с редица рискове за здравето. Сред тях се откроява този за сърдечносъдовата система, заболяванията на която са главната причина за смъртност в България.

В Европа, включително в България, едно от три деца е с наднормено тегло. Данните за страната показват, че 61% от българчетата на възраст между 7 и 9 години са с наднормено тегло и затлъстяване, като 50% от тях се след време стават възрастни със затлъстяване.

Децата се движат все по-малко и една от основните причини за това е стоенето пред екран. Според препоръките на СЗО до 3-годишна възраст децата не трябва изобщо да стоят пред екран, от 3 до 6 години – максимум един час дневно, от 7 до 18 г. – максимум два часа дневно. Проблемът е, че времето пред екран краде от времето за игра и за движение, категорични са специалистите.

 

Прочетете още