Тасманийският дявол се завръща в Австралия - 3000 години по-късно

Тасманийският дявол се завръща в Австралия - 3000 години по-късно
Снимка: Mathias Appel
8 Октомври 2020

Уникалните двуутробни тасманийски дяволи, които изчезнаха като вид от Австралия преди 3000 години, отново бяха пуснати в природата в континенталната ѝ част.

Операцията се счита за историческа в рамките на амбициозната програма за опазването на вида. Асоциацията „Ози арк” съобщи, че 26 от тези месоядни бозайници са били пуснати на свобода в резервата „Барингтън топс” с площ от 400 хектара. Той е разположен на три часа и половина път северно от Сидни, разказва Си Ен Ен (CNN).

Ръководителят на организацията „Ози арк” Тим Фокнър заяви: „След 100 години ще гледаме назад към този ден като на деня, който постви началото на екологичното възстановяване на цялата държава”.

„Това не е просто повторно въвеждане в дивата природа на едно от любимите животни на Австралия, но и на животно, което ще проектира цялата околна среда около него, възстановявайки и балансирайки горската ни екология след векове на опустошение от лисици, котки и други инвазивни хищници”, обясни той.

Тасманийските дяволи измряха на континента след пристигането на кучето динго и хабитатът им беше ограничен до остров Тасмания. Там обаче популацията им претърпява също сериозен удар заради заразна форма на рак, която убива 90% от тасманийските дяволи, откакто е открита през 1996 г.

Сега в Тасмания са останали само 25 000 диви тасманийски дявола, а „Ози арк” работи за опазването на вида през последните 10 години. Екипът пусна 11 дявола в дивата природа на 10 септември, след по-ранно пускане на други 15 екземпляра, което означава, че сега в дивата природа на Австралия има 26 тасманийски дявола.

Прочетете още