Цената на една гора - 41 години и 30 000 000 фиданки

Цената на една гора - 41 години и 30 000 000 фиданки
Снимка: bobha14
3 Юли 2024

Хикмет Кая е доказал, че добрите намерения и упоритата работа могат да донесат големи победи. Пенсионираният ръководител на турското горско стопанство гордо позира пред снимка на пустеещата земя, която той и екипът му са превърнали в буйна гора.

Той започва кариерата си в град Синоп през 1978 г. и макар да се пенсионира 19 години по-късно, наследството му продължава да расте - в буквалния смисъл на думата.

Работейки заедно с екипа си и жителите на селото, той е донесъл и засадил 30 000 000 фиданки по време на мандата си. Дълго време след пенсионирането му тези дървета продължават да растат и днес тази безплодна земя е претърпяла невероятна трансформация. През 19-те години на залесяване Кая не спира да работи.

И 41 години след като за пръв път започва този амбициозен проект за залесяване, той се завръща в сегашната тучна земя със снимка на някогашната безплодна среда, показвайки с гордост каква огромна разлика има в пейзажа. Той признава, че е много доволен от резултатите.

Това е чудесен пример за всички. По данни на Global Forest Watch от 2000г. насам дървесната покривка в Турция е намаляла с 5,4%. Обезлесяването е основната причина за голяма част от това намаление, така че приносът за неговото обръщане е от решаващо значение.

Борбата с обезлесяването е трудна и бавна. Все пак това не е попречило на хората да вземат нещата в свои ръце и да предприемат действия. От Индия до Гана и Китай хората се заемат с каузата и засаждат дървета, за да променят ситуацията.

Прочетете още