Ведра Ленд – проект на стойност 40 млн. лв. ще има ключово значение за развитието на Бургаска област

Ведра Ленд – проект на стойност 40 млн. лв. ще има ключово значение за развитието на Бургаска област
19 Септември 2023

Със специална церемония „първа копка“ и тържествен водосвет фармацевтичната компания Ведра Интернешънъл и производителят Тера Фармасютикъл поставиха символичното начало на инвестиционния проект „Ведра Ленд“ за над 40 млн. лв. в село Зидарово, Бургаска област. Събитието, което се състоя на 18 септември от 10:00, беше уважено и от Тихомир Янакиев, кмет на Община Созопол, както и от партньори на компаниите-инвеститори от научната, медицинска и фармацевтична сфера, журналисти от различни медии. 

Управляващите партньори на Ведра Интернешънъл г-жа Теодора Петрова и г-н Диан Димов изразиха щастието си да могат да допринесат за развитието на региона не само в областта на туризма, но и на високотехнологичното производство на продукти за здравето. Специални благодарности бяха отправени към главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, към изпълнителния директор на ИАЛ маг. фарм. Богдан Кирилов, към главния секретар на ИАЛ г-н Светлин Спиров, както и към Община Созопол, начело с кмета г-н Янакиев, за това, че своевременно, компетентно и професионално подпомогнаха целия процес по съгласуване на проектната документация, за да може да се превърне в реалност началото на амбициозния проект.

“Ведра Ленд” ще съчетае в себе си традициите на Странджа с най-модерните технологии, за да промотира здравословен начин на живот, постигнат чрез лечебната сила на природата. Във фармацевтичната фабрика на Тера Фармасютикъл, част от „Ведра Ленд“, ще се произвеждат продукти, базирани именно на характерните за района, България и Европа природни богатства. Тя ще бъде първият етап от създаването на комплекса и за нея вече има влязло с сила строително разрешение. В началото ще се осъществи производство на медицинските изделия Теразал гастро, супозитории, овули и спрей, а бъдещото развитие се планира да включва и продукция на хранителни добавки и лекарствени форми. Фабриката ще бъде лицензирана и сертифицирана по ISO 9001:2015, ISO 13485:2016 и GMP стандарт. Амбициите на Ведра Интернешънъл и Тера Фармасютикъл са да създадат устойчиво и стабилно развитие на производството, което да включва и износ на качествени български продукти в над 200 държави.

Освен производствена база, във „Ведра Ленд“ се планира бъде създаден стопански комплекс, в който ще се отглеждат над 60 вида билки и лечебни растения, както и овощни дървета и млекодайни животни. Достъп до него ще имат както студентите по медицина и фармация в Бургас, така и всички хора, които се интересуват от здравословния начин на живот и щадящата холистична грижа за здравето. Ще бъде планирано и изграждането на голям събитиен център с площ близо 1000 кв.м. с възможност за провеждане на научни мероприятия с медицинската и фармацевтична общност, както и уникално миниголф игрище, което да привлича български и чуждестранни туристи и специални гости.

Първоначално в производството на медицински изделия ще бъдат ангажирани около 40 служители със специалности в сферата на биологията, химията и фармацията, а при осъществяването на всички етапи от проекта, за „Ведра Ленд“ ще работят над 200 души с разнообразни компетенции.

„Мисията ни винаги е била свързана с това хората да бъдат окончателно здрави, щастливи и с добро качество на живот“ – споделя г-жа Петрова от Ведра. „Открай време село Зидарово е известно със своето чудотворно за здравето аязмо с лековита вода и днес ние сме горди да сложим началото на проект, който ще отпразнува това уникално наследство и ще продължи традициите в грижите за здравето с поглед към бъдещето.“

“Зидарово е било също така и люлка на възрожденското предприемачество, тъй като е родно място на Александър Георгиев-Коджакафалията – скромен, трудолюбив и щедър български предприемач, който е един от най-големите благодетели в историята на Бургас и България. “ – разказва още г-жа Петрова. „Той е дарил над 100 млн. лева на община Бургас и за нас също ще бъде чест да продължим мисията му и да допринесем за развитието на района.” Построяването на завода на Тера Фармасютикъл, а в бъдеще и на стопанския и научно-туристически комплекс „Ведра Ленд“,  със сигурност ще утвърди региона на Созопол и Бургас като пример за привличане на инвестиции от утвърдени компании със съвременни производствени технологии.

Прочетете още