Жените трябва да спят с 20 минути повече от мъжете

Жените трябва да спят с 20 минути повече от мъжете
Снимка: Juanedc
25 Юли 2024

Според проучванията жените се нуждаят от повече сън, отколкото мъжете, заради "сложните" си мозъци. Учените са установили, че жените се нуждаят от около 20 минути повече сън в сравнение с мъжете, и са посочили, че това се дължи на факта, че женският мозък работи по-усилено през деня.

Изследването е проведено върху извадка от 210 мъже и жени на средна възраст.

"Една от основните функции на съня е да позволи на мозъка да се възстанови и да се поправи", заяви пред Mail Online авторът на изследването Джим Хорн, експерт по съня, бивш директор на Центъра за изследване на съня в университета в Лафбъро.

"По време на дълбокия сън кората на главния мозък - частта от мозъка, която отговаря за паметта на мисълта, езика и т.н. - се изключва от сетивата и преминава в режим на възстановяване."

Професор Хорн заяви, че количеството сън се налага поради сложността и интензивността на мозъчната дейност през деня.

Той каза: "Колкото повече от мозъка си използвате през деня, толкова повече от него трябва да се възстанови и следователно толкова повече сън ви е необходим."

"Жените са склонни към вършене на много неща едновременно и са гъвкави - и затова използват повече от своя мозък, отколкото мъжете. Поради това нуждата им от сън е по-голяма", добави той.

"Средната стойност е 20 минути повече, но някои жени може да се нуждаят от малко повече или по-малко от това."

Въпреки това той каза, че мъжете, които имат сложни професии, включващи много "вземане на решения и странично мислене", вероятно също се нуждаят от повече сън от средния мъж.

Проучването установи също, че лошият сън при жените е свързан с редица странични ефекти. При жените, които не са спали добре, е установено повишено ниво на психологически стрес и по-силно чувство на враждебност, депресия и гняв, но не и при мъжете.

Прочетете още