"Жокера" влезе в историята - най-печелившият филм по комикси за всички времена

Снимка: Martijn De Jonge
21 Ноември 2019

С приходи от 950 милиона долара в световния бокс-офис, лентата "Жокера" с Хоакин Финикс в главната роля, официално е най-печелившият филм по комикси за всички времена.

Според Forbes печалбата на филма е 15 пъти по-голяма от сумата, която е инвестирана в заснемането му. Режисьорът Тод Филипс е разполагал с около 63 милиона долара, за да го направи, което е само малка частица от това, което повечето студиа влагат в адаптации по комикси. Най-показателното сравнение в това отношение - "Отмъстителите: Краят", който се превърна в най-печелившият филм за всички времена с приходи от 2 милиарда и 800 милиона долара, е заснет с бюджет от 356 милиона. А "Жокера", който беше приет много добре от критиката и повечето фенове, е спряган и като един от претендентите за номинация за "Оскар". Постижението му в бокс-офиса е по-голямо и от това на "Венъм" с Том Харди и на "Дедпул" с Райън Рейнолдс.

Всички тези успехи са постигнати без прожекции в Китай, държавата с най-многобройно население в света, които биха донесли значителни приходи за лентата и продуцентите й. А причината "Жокера" да не се излъчва в кината в Китай е цензурата в страната.

Това е първият и за момента единствен филм, категоризиран като 18+, с подобно постижение. По този начин се превръща и в третия филм за тази година, който има над 1 милиард приходи и зад него стои студио, различно от Disney и Universal. 

 

Прочетете още