10 любопитни факта за децата

10 любопитни факта за децата
Снимка: A Silly Person
1 Юни 2021

В края на първата си годинка детето има толкова развит мозък, който отговаря на 60% от този на възрастен. Той продължава да се развива до 25-тата година.

Бебетата плачат най-силно през втория си месец. Това важи за всички - без значение дали получават достатъчно внимание или са лишени от него.

Децата работят еднакво добре и с двете си ръце до четвъртата си годинка. Тогава започват да показват предпочитания, а към 6-тата година се разбира дали детето ще бъде левичар или десничар.

Около 25% от близнаците са огледални образи. Тоест, ако единият има бенка под дясното око, то другият има под лявото.

Развитието на детето значително се ускорява, ако то си общува и с други възрастни, освен с родителите си. Необходима са поне трима, за да се забърза развитието.

Най-тежки бебета се раждат през месец май. Те са с 200 грама по-едри от останалите.

Най-честото съчетание на имена на деца в наши дни са Иван Иванов и Георги Георгиев. И в двата случая става въпрос за над 5 хиляди души.

Бебето лишава от 750 часа сън родителите си през първата година след раждането си. Някои обаче са късметлии и пропускат само 400 часа.



Децата имат повече кости от възрастните. С растежа някои от тях се срастват, а капачките на коленете пък се появяват едва при двегодишното дете.

Още на шестия ден след раждането бебето познава мириса на майчиното мляко. То дори е способно да го различи от мириса на кърмата на други жени.

Прочетете още