Жителите на Перник с хуманна инициатива към бездомните животни в града

Жителите на Перник с хуманна инициатива към бездомните животни в града
Снимка: 白士 李
7 Октомври 2021

Нямаше как да подминем този пост в социалните мрежи, който поставя Перник няколко крачки пред останалите големи градове в страната ни. 

Adelina Aleksandrova споделя:
"6.10.21 - днес започна поставянето на къщичките за пернишките бездомници. Апелирам хората, които обгрижват животните по места да им слагат през студените зимни дни нещо топло вътре, но едва ли някой има нужда от подсещане - в Перник хората, обичащи кучетата са много и ставаме все повече. От другата страна са мразещите, срещам коментари от рода на ,,да бяхте дали пари за бездомни хора,а не за помияри,,.Хората обаче имат избор, животните не.

С тази прекрасна инициатива младият екип на пернишка община излезе с едни гърди напред като първа община в България с хуманни действия и желание за промяна. Можело значи! Вместо да тровят правят безплатни кастрации, освобождават от данък кастрираните, реновират общинския приют и плащат къщички.
Защо и другите градове да не последват примера на Перник? Само за година има резултат и работата на екипа на приюта продължава, и ще дойде ден хора като мен да си отдъхнат. И ще е скоро. И щеше да е вече факт, ако не се бълбукаха улиците с нови домашно развъдени. И дано пернишка община тръгне в тази посока-регистрации на домашните, яки глоби за изхвърляне на нежеланите поколения, заради които процесът на справяне със свръхпопулацията върви бавно въпреки всички усилия.

Припомням че съм претъпкана с бивши домашни, предимно ловни кучета. Отдавна над 100 бебета,нито едно от улицата. Днес имах вет контрол и на въпроса кой и как залавя кучетата по улиците ме досмеша - няма как да докажа че от години не прибирам кучета от улиците.
Проблемът отдавна не е в уличните - в Перник всички са с марки. Няма как обаче скоростта с която се кастрира и прибира да насмогне на скоростта с която селтакът изхвърля нови.

Перник е добър пример, следвайте го."


 

Прочетете още