Днес е Световният ден на бургера

Днес е Световният ден на бургера
Снимка: Stock Catalog
28 Май 2024

Днес е Световният ден на бургера, който всяка година се чества на 28 май.

Бургерите, които са сред любимите храни на американците, произхождат от германския град Хамбург. Германците, които емигрирали в Щатите, смилали пържолата, за да направят месото по-меко. Дълго време специалитетът се наричал "хамбурска пържола" и едва по-късно било преименуван на "хамбургер".

От появата си в началото на 1880 г. до днес бургерите се сервират и приготвят по безброй начини. Те се приспособяват бързо на всяко едно място по света.

Ето и някои рекордни факти за бургерите:

- Средно американците изяждат по три бургера на седмица и около 14 милиарда бургера годишно. Като количество това е достатъчно, за да се обиколи Земята 32 пъти.

- Най-големият бургер в света е приготвен и изяден през 1982 година от около 10 хиляди души.

- Най-скъпият бургер струва 10 000 щатски долара. Той е приготвен за годишнината на USocial.net. Парите от продажбата му са били дадени за благотворителност. В съставките му е имало специален сорт говеждо, трюфели и е бил покрит с 24-каратова позлата.

За днешния Ден на бургера foodpanda / hellofood направи проучване за количеството бургери, които клиентите поръчват в рамките на един месец в повече от 40 страни. Най-високите са за Бангладеш, следва Унгария, Индонезия, Сенегал, Гана и Тайланд.

В България бургерите също са много предпочитана храна, но отстъпват пред добре позната и любима пица и китайските специалитети. Българите все повече поръчват бургери през доставчици за храна. Над милион и половина бургери са доставени през 2023 г. на потребители от онлайн платформата за храна, което е около 3 доставени бургера на всяка минута, съобщават по повод Световния ден на бургера. Според данните, най-много бургери са поръчани на 8 март, а по традиция най-много тази храна в България се поръчва през уикенда. Тогава се доставят почти половината от всички поръчки през годината.

Очаквано най-много са доставките в София, като един потребител на платформата е похарчил 2600лв. за бургери през годината. В Пазарджик поръчките на американското ястие са се увеличили с близо 200% за година, с почти 50 % ръст са и тези в Пловдив, Русе и Варна.

Данните показват, че най-предпочитан е бургерът с пилешко, следван от класическия чийзбургер и двойния бургер. Световният ден на бургера се отбелязва на 28 май всяка година, като по този повод в някои държави се организират различни събития.

Прочетете още