Хетерохромия - що е то и боли ли

heterohromiya---scho-e-to-i-boli-li
19 Октомври 2015

Сигурни сме, че сте се сблъсквали с нея - неведнъж. Среща се почти при всички живи същества - различното оцветяване на ирисите на очите.

Науката го казва така: Хетерохромията е състояние, при което ирисът на едното око е с различен цвят от този на другото или част от ириса на едното око е различно оцветен от останалата му част. Дължи се на сравнителния излишък или недостиг на пигмента меланин, съдържащ се в тъканта на ириса. 

Причините за това състояние могат да са различни – вродени или придобити, свързани с очни или системни заболявания. В случаите на наследствена хетерохромия унаследяването на белега е в резултат на проявата на рецесивен ген. В някои случаи хетерохромията на ириса води до появата и на други белези като глухота, различно оцветяване на части от кожата или косата. Различното оцветяване на ирисите на двете очи или на част от него на едното око може да се дължи на дефекти във вътреутробното развитие. Засегнатото око е с по-светъл ирис. Проявява се през различни етапи от развитието на организма – родова травма, скоро след раждането или по-късно при травми и болестни процеси, които засягат симпатиковия нерв от съответната страна на по-светлия ирис. 

Известни личности с хетерохромия, са:

Кейт Босуърт 

Мила Кунис
Елис Ив
Дейвид Боуи (придобита хетерохромия в резултат на травма)




Хенри Кавил
Джонатан Рис Майърс
Джейн Сеймур
Бенедикт Къмбърбач
Джош Хендерсън
Доминик Шерууд


Хетерохромия в изкуството

Известен литературен герой с хетерохромия е Воланд от романа Майстора и Маргарита на Михаил Булгаков.

Хетерохромия при животните

Хетерохромията при животните и в частност одомашнените видове, е разпространена значително по-често от тази при хората. Обикновено се проявява с появата на синьо око. Често индивидите с разноцветни очи са атрактивни и се включват в разплод за затвърждаване на белега в поколението.

Очи с различен цвят най-често се срещат при белите котки или при котки с преобладаващ бял цвят в оцветяването на козината. Породите, сред които този белег е затвърден в значителна степен, са турска ангорка, турски ван, японски бобтейл. Обикновено едно от очите е без меланин в ириса и е синьо. Другото може да е с различни цветове – оранжево, кехлибарено, зелено, жълто. Според преданията, любимата котка на Мохамед – Муиза, е била с различни на цвят очи.

При кучетата феноменът може да бъде наблюдаван при сибирските хъскита и австралийското овчарско куче. 

Конете с пълна хетерохромия имат едно кафяво и едно бяло, сиво или синьо око. Пълната хетерохромия се наблюдава предимно най-често при коне с петниста окраска. 

 

Прочетете още