Март 2024г. е десетият пореден най-горещ месец в историята

Март 2024г. е десетият пореден най-горещ месец в историята
11 Април 2024

Март 2024 г. е бил "десетият пореден месец, който е бил най-горещ в историята", съобщава Асошиейтед прес.

Според изданието данните от Службата за климатични промени на Коперник (C3S) показват, че температурата на сушата през март 2024 г. е била средно 14,14 °C в световен мащаб - с 1,68 °C по-висока от средната температура в края на XIX в. и с 0,1 °C по-гореща от предишния мартенски рекорд, поставен през 2016 г.

Изданието продължава: Според данните на Коперник "Земята вече е преживяла 12 месеца със средни месечни температури с 1,58C над прага от Парижкото споразумение..."

Съгласно Парижкото споразумение от 2015 г. светът си постави за цел да запази затоплянето на или под 1,5C от прединдустриалните времена. Данните за температурата на Коперник (С3S) са месечни и използват малко по-различна система за измерване от тази на Парижкия праг, която е осреднена за две или три десетилетия."

Файненшъл Таймс отбелязва, че температурата на морската повърхност е била най-топлата в историята в продължение на 12 поредни месеца, като през март 2024 г. е регистрирана средна температура от 21,07C, според данните на C3S.

Вестникът цитира Саманта Бърджес, заместник-директор на C3S: "Аз и други учени, занимаващи се с климата, се питаме дали тази година не е проблясък, фазова промяна, дали климатичната система не е нарушена и не се държи по различен от очаквания начин."

Вестникът добавя: "Бърджис заяви, че скоковете в дневните температури са дори по-високи от очакваните от климатичните модели... "Наблюденията са по-топли от това, което ни казват записите, че затоплянето трябва да бъде", каза тя."

Бърджис е цитирана от Ройтерс да казва, че "дългосрочната тенденция с изключителни записи е тази, която ни кара да бъдем много загрижени". BBC News казва, че Ел Ниньо е отговорен за част от топлината.

Телевизията цитира Гавин Шмидт, директор на Института за космически изследвания "Годард" на НАСА, който казва, че "ако до края на лятото все още наблюдаваме рекордни температури в Северния Атлантик или другаде, тогава наистина сме навлезли в неизследвана територия".

"Гардиън" пише: "Още един месец, още един глобален топлинен рекорд, който накара климатолозите да се почешат по главите и да се надяват, че това е махмурлук, свързан с Ел Ниньо, а не симптом на по-лошо от очакваното състояние на планетата."

Вестник "i", "Independent", "MailOnline", "Al Jazeera" и "Le Monde" също отразяват историята.

Прочетете още