Най-високата температура, измервана някога на Земята

Най-високата температура, измервана някога на Земята
Снимка: Funk Dooby
23 Юли 2024

След рекордните горещини през изминалия юни (най-висока температура през месеца, откакто въобще се измерва) и очакванията за не по-малко рекорден юли в това отношение, решихме да проверим кога и каква всъщност е била най-високата температура, отчитана на Земята.

Според архива на Световната метеорологична организация (World Weather and Climate Extremes Archive), датата е 10 юли 1913 година, а мястото - ранчо в Долината на смъртта, Калифорния, САЩ (Death Valley). Температурата, която държи рекорда и до момента е 56,7 градуса по Целзий. Любопитно е, че официално той се обявява едва през 2012 година, тъй като дотогава в продължение на 90 години се счита, че лидер в това отношение е Либия с 58 градуса в Ел Азизия на 13 септември 1922 година. През въпросната година обаче, е установено, че температурата в северноафриканската държава не е измерена правилно и това променя статистиката.

Как всъщност се измерва температурата?
Трите начина, по които се замерват високите градуса са по въздух, чрез земната повърхност и чрез сателитни наблюдения. За официални обаче се признават само тези по въздух (с уреди на 1,5 метра от земята, които да не са на директно слънце), тъй като другите две често варират и не се считат за достоверни. За измерването отговаря Световната метеорологична организация, а за вписването се грижат от Книгата на Рекордите на Гинес.

Други неофициални рекорди

Освен признатата по-горе температура, съществуват дори и по-впечатляващи измервания като цифри. Както вече споменахме обаче, те не се считат за реалистични, тъй като не е имало начин да бъдат потвърдени поради липсата на подходяща апаратура.

И все пак, кои са те:

93,9 градуса по Целзий - в Долината на Смъртта, САЩ на 15 юли 1972 година (измерването е чрез сателит)
86,7 градуса по Целзий - по време на гореща вълна в Абадан, Иран през 1967 година
84,0 градуса по Целзий - на пристанището в Судан през 2011 година

Прочетете още